Sprawozdanie z dzia豉lno軼i katechetycznej

w Zespole Szk馧 Nr 4 w S這mczynie,

w parafii 安. Zygmunta w S這mczynie.

Stan na dzie 27.04.2007r.

Zesp馧 Szk馧 nr 4 w S這mczynie obejmuje swoj dzia豉lno軼i: Oddzia Przedszkolny, Szko喚 Podstawow i Gimnazjum. Na ka盥ym poziomie nauczania istnieje jeden oddzia. Do szko造 ucz瘰zcza 224 uczni闚. Pracuje w niej 23 nauczycieli oraz 7 pracownik闚 administracji. Katechizacja odbywa si w wymiarze 2 godzin tygodniowo, na ka盥ym poziomie nauczania, i jest realizowana w oparciu o program zatwierdzony przez Metropolitarn Kuri Warszawsk. Uczestniczy w niej 100% uczni闚.

We wszystkich oddzia豉ch katechizuje p. Jolanta Kornaszewska.

Poza prac katechetyczn na lekcjach, przekazywanie tre軼i ewangelicznych dokonuje si w naszej szkole na r騜ne sposoby.

W 軼is貫j wsp馧pracy z pozosta造mi nauczycielami przygotowywane s jase趾a i inne przedstawienia religijne. W ostatnim czasie dzieci i m這dzie zaprezentowa造:

Przedstawienie po鈍i璚one 篡ciu i nauczaniu Jana Paw豉 II,

Przedstawienie 安i徠eczne „Czwarty Kr鏊",

R騜aniec z rozwa瘸niami zaczerpni皻ymi z nauczania Jana Paw豉 II
Cz窷 z tych przedstawie zosta豉 wystawiona w ko軼iele parafialnym.

W szkole organizowane s r闚nie konkursy wiedzy religijnej (Jan Pawe II Santo Subito), plastyczne (M彗a Pana Jezusa, Jan Pawe 安iadek Cierpienia).

M這dzie naszej szko造 zostaje w陰czana w r騜nego rodzaju akcje charytatywne i wsp馧dzia豉 z

Parafialnym Ko貫m Caritas.

Dotychczas przeprowadzono:

Coroczne zbi鏎ki zabawek w ramach 鈍i徠ecznej akcji pomocnik 安i皻ego Miko豉ja",

安i徠eczny kiermasz sianka i ozd鏏 choinkowych,

Zbi鏎k 篡wno軼i dla dzieci z rodzin ubogich,

„Adopcj na odleg這嗆" - pokrywanie koszt闚 nauki ch這pca z Afryki (Rwanda), przy
wsp馧pracy ze Zgromadzeniem Si鏀tr od Anio堯w z Konstancina Jeziorny.

Wsp馧praca przy zorganizowaniu Dnia Papieskiego w parafii i przeprowadzenie kiermaszu
ksi捫ki religijnej.

Uczniowie uczestnicz r闚nie w pielgrzymkach, dzi瘯i kt鏎ym pog喚biaj swoj wiar i poznaj 篡cie wsp馧czesnego Ko軼io豉. W ostatnim czasie odby豉 si 9-dniowa pielgrzymka do Rzymu oraz jednodniowy wyjazd klas gimnazjalnych do sanktuarium Matki Bo瞠j na Jasnej G鏎ze. Dzieci i m這dzie uczestnicz r闚nie w 篡ciu liturgicznym Ko軼io豉 Parafialnego. Wsp鏊nie modl si na Mszach 安i皻ych w Pierwsze Pi徠ki Miesi帷a, uczestnicz w Nabo瞠雟twach R騜a鎍owych i Drogi Krzy穎wej oraz w rekolekcjach adwentowych i wielkopostnych.

Istotnym wsparciem w pracy katechetycznej na terenie naszej plac闚ki jest bardzo dobra wsp馧praca z dyrektorem szko造 i innymi nauczycielami, szczeg鏊nie wychowawcami klas. Do tradycji nale膨 ju klasowe wigilie oraz spotkania przy wielkanocnym jajku, ze S這wem Bo篡m i wsp鏊n modlitw. Wychowawcy uczestnicz r闚nie ze swoimi uczniami w rekolekcjach parafialnych oraz wspieraj prac katechetyczn, nie tylko poprzez swoj obecno嗆, ale tak瞠 przez zaanga穎wanie i wk豉d w przygotowanie r騜nych przedsi瞝zi耩.

Staramy si podtrzymywa zwyczaj wsp鏊nych spotka nauczycieli, pracownik闚 szko造 z duszpasterzami naszej parafii przy wigilijnym stole.

Mamy nadziej, 瞠 Pan B鏬 b璠zie nadal umacnia nas w pracy, wspiera wysi趾i i zwyci瘰ko przeprowadza przez trudno軼i.

Dlatego te prosimy Ci, drogi Ksi篹e Biskupie o b這gos豉wie雟two i modlitw, by鄉y zawsze byli wierni Bogu, Krzy穎wi i Ewangelii.