Rzymskokatolicka Parafia ¦w. Zygmunta w S³omczynie

Sprawozdanie z pracy formacyjnej Ruchu

¦wiat³o-¯ycie w parafii ¦w. Zygmunta w

S³omczynie

Wspólnota Ruchu ¦wiat³o-¯ycie w parafii ¦w. Zygmunta w S³omczynie, znajduje siê pod opiek± Ks. Wikariusza Marcina Klotz. Gromadzi Dzieci ze szkól podstawowych i gimnazjalnych, oraz m³odzie¿ licealn± i studentów.

Praca formacyjna polega na pracy indywidualnej, pracy w ma³ych kilkuosobowych grupach, oraz spotkaniach ca³ej wspólnoty na modlitwie, ale te¿ i na zabawie. Staramy siê dbaæ o jedno¶æ z innymi wspólnotami Ruchu, w rejonie Po³udniowym Warszawy, oraz w Diecezji Warszawskiej, poprzez uczestnictwo w Dniach Wspólnoty, oraz sta³y kontakt z Moderatorami Rejonowym i Diecezjalnym.

Tre¶æ naszej pracy skupia siê na trzystopniowym przygotowaniu do pos³ugi w Ko¶ciele i ¶wiecie. Pocz±wszy od osobistego i wspólnotowego studiowania Pisma ¦wiêtego oraz dzielenia siê we wspólnocie S³owem Bo¿ym, poprzez staranne poznawanie liturgii, uczenie siê aktywnego i ¶wiadomego uczestnictwa w Eucharystii, a¿ do odnajdywania w³asnego miejsca pos³ugi we wspólnocie Ko¶cio³a.

Z umi³owania Liturgii wyp³ywa nasza pos³uga podczas sprawowania Eucharystii. Wraz z Cz³onkami Domowego Ko¶cio³a staramy siê by podczas Eucharystii, zw³aszcza niedzielnej, o godzinie 10.30, by³a odpowiednia oprawa muzyczna i liturgiczna.

Zgodnie z naszym charyzmatem staramy siê by ¦wiat³o Ewangelii przenika³o nasze ¿ycie. W sposób szczególny uczymy siê tego podczas wakacyjnych rekolekcji oazowych. W ci±gu roku organizujemy te¿ krótkie wyjazdy tzw. Oazy Modlitwy, zwykle we wspó³pracy z ministrantami naszej parafii. Wyjazdy te maj± charakter otwarty, staramy siê zapraszaæ na nie wszystkich pragn±cych pog³êbiæ swoj± relacjê z Panem Bogiem.

Staramy siê te¿ otaczaæ opiek± Diecezjalny O¶rodek Rekolekcyjny, w którym odbywaj± siê letnie rekolekcje oazowe a tak¿e oazy modlitwy w ci±gu roku. Wielu przyje¿d¿aj±cych tu ludzi zmienia swoje ¿ycie podejmuj±c decyzjê kroczenia dalej za Chrystusem jako swoim Panem i Zbawicielem, co jest dla nas znakiem Bo¿ej Opatrzno¶ci i b³ogos³awieñstwem dla nas i ca³ej parafii.

Ufamy, ¿e Pan pob³ogos³awi nam na drodze naszej formacji, aby¶my zapatrzeni w Chrystusa S³ugê, na¶laduj±c Niepokalan± -Matkê Ko¶cio³a, w realizacji naszego charyzmatu, byli zawsze pos³uszni woli Boga Ojca.