S這mczyn. 22.04.2007.

Sprawozdanie z pracy formacyjnej

ministrant闚 w Parafii 安. Zygmunta w

S這mczynie

Ministranci w parafii 安. Zygmunta w S這mczynie stanowi siln grup formacyjn, kszta速uj帷 swoja postaw w oparciu o wypracowane metody Ruchu 安iat這- 砰cie oraz zalecenia Wydzia逝 Duszpasterskiego Kurii Metropolitalnej. Elementem formacyjnym s tak瞠 wyjazdy na Oazy Modlitwy przynajmniej dwa razy w roku i wyjazd wakacyjny.

Wsp鏊nota ministrant闚 liczy ok. 30 ch這pc闚 w wieku od 10 do 29 lat. 7 ch這pc闚 przygotowuje si do pos逝gi ministranckiej jako kandydaci. Naszym opiekunem jest ks. Wikariusz. W ostatnich dw鏂h latach 3 ministrant闚 uko鎍zy這 Kurs Lektorski prowadzony przez ks. pra豉ta Wies豉wa K康ziel w Ko軼iele Seminaryjnym w Warszawie i pe軟i pos逝g lektora w naszym zgromadzeniu liturgicznym.

Jeste鄉y podzieleni na grupy formacyjne, w kt鏎ych podejmujemy prace nad sob oraz lepszym poznaniu liturgii w kt鏎ej uczestniczymy. Pos逝ga nasza w parafii nie ogranicza si tylko do pos逝gi przy o速arzu lecz tak瞠 cz瘰to pomagamy ksi篹om z naszej Parafii w przygotowaniach uroczysto軼i tj. Triduum Paschalne. Bo瞠 Narodzenie. Odpust Parafialny, staramy si tak瞠 odpowiada na ka盥 zaistnia陰 potrzeb.

Opr鏂z s逝瘺y liturgicznej aktywnie bierzemy udzia w zawodach sportowych organizowanych przez Duszpasterstwo M這dzie篡 przy Kurii Warszawskiej. Niekiedy udaje si nam powr鏂i z tych zawod闚 z nagrodami lub wyr騜nieniami. Uczestniczymy tak瞠 w Lidze Ministranckiej, do kt鏎ej przygotowujemy si przez cotygodniowe treningi prowadzone przez starszych ministrant闚.

Prosimy Ksi璠za Biskupa o b這gos豉wie雟two aby nasza Wsp鏊nota ministrancka wzrasta豉 w liczb ale przede wszystkim w zas逝gi u Pana Jezusa.